Nas bodo vse prodali?

Borut Pahor se je te dni mudil na obisku v Indiji. Na povabilo indijskega predsednika vlade Singha, je prišel na obisk z močno gospodarsko delegacijo, kmalu pa so prišla poročila o dogovoru v zvezi z Adrio Airways in Air India, po kateri bi slednja letališče Jožeta Pučnika uporabljala za vmesni postanek na poletih med Indijo in ZDA.

Ob tem sem slišal komentar, da bi naj Pahor razprodajal Slovenijo in bi naj na seznamu bili celo gradovi, ki bi jih  pokupili bogati Indijci. Ni toliko važno koliko resnice je v razprodaji, kot to, da sta mi na misel  prišli dve zadevi. Prvič, zakaj bi  morala država z davkoplačevalskim denarjem  in v imenu nacionalnega interesa reševati zavožena podjetja. Tisti, ki se tako bojijo, da bi nas razprodali, ne povedo radi, da to stane, učinkov pa pogosto ni. Branimo se tujih kapitalistov, hkrati pa smo sužnji domačih oligarhov, ki so pogosto nezdravo povezani z oblastjo. Na milijone eurov tako zapravljamo, ne da bi imeli kaj od tega. Na koncu so podjetja še vedno zavožena, čeprav baje naša in še vedno smo pred istimi problemi.

Če pomislim samo na gradove. Zgodba je bržkone neresnična, a tudi če bi kdo naše gradove prodal tujcem, verjetno ne bi bilo takšne škode, kot je bila povzročena v desetletjih zanemarjanja, včasih celo namernega uničevanja, sploh takoj po drugi svetovni vojni. Res je, da se na številnih gradovih marsikaj dela, a lahko bi bilo mnogo boljše. Država, se zdi, nima ravno kakšnega posebnega programa napolniti jih z vsebinami in privabiti turiste.

Gradov tudi nihče ne more preseliti v tujino in tako tudi obnovljeni, v lasti tujcev, lahko ostanejo v Sloveniji. Drugače je s podjetji, a potem, če imamo neko podjetje v slovenski lasti, ki pa žalostno propada, bomo mar z glavo skozi zid hoteli ohraniti lastništvo, ko bi tuja investicija prinesla nove možnosti? Tukaj je treba biti  preudaren in definirati področja, ki resnično spadajo v ta slavni nacionalni interes.

Pred nekaj tedni sem za neko drugo spletno stran pisal o tem, da zdaj države v razvoju iščejo možnosti v bogati Evropi. Sploh države BRIC, med katere spada tudi Indija, želijo prodreti na pomembne trge, pridobiti sodobno tehnologijo, povečati svoj vpliv. To je posledica življenja preko zmožnosti večine evropskih držav. Dolgovi se večajo, gospodarska rast je nizka, izhoda ni videti.  V takšnih razmerah drugi igralci na svetovnem odru skušajo povečati svoj vpliv in ga tudi povečujejo. V evropskih težavah vidijo svoje priložnosti, kajti, evropske vlade iščejo rešitve v novih poslih, v investicijah, v povezovanju.

Drugo vprašanje, ki sem si ga zastavil, je bilo povezano prav s tem.  Smo Slovenci že cilj teh pomembnih držav, ki iščejo svoje priložnosti v počasno razvijajočem se starem svetu? Indija, Kitajska, Rusija, Brazilija, če hočete, tudi Turčija in druge države, bodo nekako tako kot pred več kot stoletjem evropske imperialne velesile, skušale zase pridobiti čim več koristi. Na začetku to pomeni le posle, kakršen je ta med Air India in Adrio, v prihodnje večje investicije, na koncu tudi vpliv na politične odločevalce v državi. Če se bo nadaljevalo zadolževanje, bo to dokaj lahko doseči. Kajti, zahteve ljudstva bodo velike, vladajoči pa ne bodo imeli od kod vzeti denarja. Kadarkoli bodo skušali radikalno varčevati, jih bo odnesla jeza množic in tako se bo vrtiljak vrtel naprej, proti pogubi. To lahko lepo vidimo v Grčiji, ki se bliža bankrotu, morebiti pa bomo kmalu videli tudi v Sloveniji.

Živimo v spreminjajočem se svetu. Navajeni smo na neko raven materialne preskrbljenosti, tudi na odnose, v katerih se ve, kdo spada med razvite in bogate in kdo v nerazviti, revni svet. Toda pozor, tam zunaj so države, ki se nas trudijo dohiteti in same postati pomembne velesile. Države, v katerih so ljudje pripravljeni za manj denarja delati več in so tudi vedno bolj izobraženi in usposobljeni. Če ne bomo pazili, togi in nepripravljeni na kruto tekmo, ki se odvija v svetu, bomo padli zelo nizko in  bomo hočeš nočeš morali prodati marsikaj, kar nam je sveto. Preprosto zato, ker ne bo več denarja in ga tudi ne bo od kod vzeti. To je pot v pravo razprodajo.