Z novo stranko na oblast

Vinko Gorenak na svojem blogu v komentarju Pameten – ne dobro obveščen  mož! piše o Aleksandru Lucuju in o njegovih virih. Na primer o iskanju novega kandidata, ki bi naj povezal levico in jo povedel do zmage na volitvah:

Kandidat ne sme pripadati nobeni stranki, mora biti naklonjen levici, sprejemati mora pravila igre Foruma 21, prihajati mora iz gospodarstva in biti mora sprejemljiv za volilno telo večine Slovencev. Sčasoma naj bi kot predsednik prevzel stranko SD, razširjeno z novim članstvom, in jo pripeljal do ponovne zmage na volitvah leta 2012.

Tale opis iskanja novega kandidata ni nič kaj presenetljivega. Sam bi lahko napisal nekaj podobnega. In tudi predvidel, da v teh razmerah to skoraj gotovo ne bo imelo želenega učinka. Po novi politiki stranke Zares, je težko isto zgodbo prodati še enkrat. Še posebej, če bi se v tej stranki pojavilo preveč starih obrazov. Kar je mogoče zdaj, je konsolidacija SD-ja, novi obraz na vrhu za novo obdobje in potem priprava na življenje v opoziciji ali morebiti celo v veliki koaliciji, če bo tako naneslo. Priprave na novi pohod na oblast pač. V obdobju, ki prihaja, je z dobro kampanjo mogoče mobilizirati del volilnega telesa, ampak to lahko uspe le z novimi ljudmi.

Slovenci so namreč zelo zamerljivi. Ko imajo enkrat dovolj, ne oproščajo. Ne posameznim politikom, ne strankam. Poglejte si le SlS in Janeza Janšo. Eni ne morejo in ne morejo do večje podpore na politični desnici, drugega kljub slabim razmeram v državi podpira sumljivo malo ljudi in lahko na večjo zmago računa le, če njegovi nasprotniki preprosto ostanejo doma. Kar je čisto možno.

Ustvarjanje povsem nove stranke tako tudi ni nekaj nemogočega, ampak celo zelo verjetno:

Na terenu že teče koordinirana akcija zbiranja »pravih kandidatov« med vplivnimi ljudmi, med nosilci nestrankarskih list in v dogovoru s »pravimi« župani se že ustvarja kandidatna lista »nove stranke«. Kako se bo imenovala ni pomembno, lahko tudi »zelena jagoda«, važno je, da bo povsem »nova« in zlasti »prava«.

Kakor rečeno, v tej fazi igre tudi nova stranka bržkone ne more radikalno spremeniti razmerij moči. Del volilnega telesa je mogoče mobilizirati, recimo nekaj pomembnih odstotkov, kaj več pa je že težko. Je pa jasno, da se v ozadju preigravajo različni scenariji. Morebiti se pripravlja celo kakšna nova velika afera. Spet, učinka ne bo imela posebnega. Iste ali zelo podobne zgodbe ne moreš prodati dvakrat v dokaj kratkem časovnem obdobju.