Kakšen program pravzaprav

Ob zahtevah po predčasnih volitvah se prikriva, kaj bi naj prišlo potem. Volitve same in nova sestava DZ in nova vlada, ne bodo rešile ničesar. Potrebne bodo spremembe, nujno se bo lotiti proračunskega primanjkljaja, pokojninskega sistema, javnega sektorja, pritiska davkov na gospodarstvo, povezanosti države in gospodarstva, birokracije…

In prav tukaj tiči zajec. Namreč, če ste pred volitvami dobro poslušali Boruta Pahorja, vas njegova usmeritev ni mogla presenetiti. Tretja pot, socialna demokracija premaknjena proti sredini, zelo podobno razmišljanju bivšega britanskega predsednika vlade Blaira. Kaj pa lahko med vrsticami razberemo zdaj, kaj bi nam bodoča Janševa vlada prinesla, če bi poslušali razne strokovnjake in aktiviste, ki zdaj tako zelo navijajo za predčasne volitve. Ne slepimo se, navijajo za Janševo vlado in za nič drugega. Sicer bi že zdavnaj sami ustanovili novo politično stranko in na dan prišli z zelo konkretnimi predlogi.

Zdaj pa je vse bolj v megli.

Ampak dajmo, berimo med vrsticami. Kažejo se nam namreč obrisi ogromnega napada na javni sektor, podobno kot drugod po svetu, kjer skušajo varčevati. To lahko vidimo v številnih ameriških zveznih državah in v Veliki Britaniji, lahko tudi vidimo v pritiskih v Grčiji. Jasno je, da lahko zadolževanje države, ogromni proračunski primanjkljaj in razbremenitev gospodarstva, torej nižje davke, dosežemo le z nižjimi izdatki. To pa pomeni, da je potrebno varčevati, zategovati pasove. Nekaj možnosti je v državni upravi, a to ni dovolj, saj se ta iz leta v leto zmanjšuje. Brez velike reforme, ki državi odvzame številne pristojnosti in s tem tudi delo, večje krčenje ni več mogoče. Razen tisto kozmetično in v resnici nepomembno, z zapiranjem kakšnih agencij in združevanjem ministrstev.

Ne pričakujte veliko poudarka na predlaganih rešitvah in tudi volilno telo se ne bo odločalo na podlagi programov. To bi namreč utegnilo bolj škoditi, kot koristiti. Če recimo Janševa SDS upošteva kakšen bolj radikalen predlog Rada Pezdirja, potem bo to pri zelo velikemu odstotku Slovencev, potem ko bodo premislili, kaj se jim piše, naletelo na silovit odpor. Tudi nihče ne more pričakovati, da bodo zaposleni v javnem sektorju dali svoj glas nekomu, ki jim bo zamrznil ali celo znižal plače, ali mnoge celo odpustil. Ali da bodo starši zadovoljni, če bo šolstvo ob sredstva, ker se bo varčevalo po vsem javnem sektorju, zaradi tega pa bo šolstvo slabše.  Zato je o tem bolje ne govoriti, je bolje zahtevati predčasne volitve in puščati program v megli. Na tak način si lahko vsak po svoje predstavlja, kaj bodo volitve prinesle.