V strahu pred komunisti

Ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel v Sloveniji, je opozicijska SDS tujim novinarjem postregla z” mednarodno informacijo o gospodarskih in družbenopolitičnih razmerah v Sloveniji”, o kateri bi naj “v Sloveniji bili priča poskusu obnovitve komunistične tradicije.”  Kanclerka se je sicer razen s predsednikom vlade Pahorjem, srečala tudi z najverjetnejšim bodočim predsednikom vlade, Janezom Janšo. V interesu Nemčije so čim boljši odnosi s Slovenijo, ki predstavlja svojevrsten most na Balkan.

Kot poroča Dnevnik:

Izpostavili so visoko državno odlikovanje, ki ga je predsednik Danilo Türk podelil nekdanjemu vodji Službe državne varnosti Tomažu Ertlu, poimenovanje ljubljanske ceste po Josipu Brozu Titu in kovanec za dva evra s podobo partizanskega generala Franca Rozmana – Staneta. Poudarili pa so še, da je ista koalicija, ki je navedene odločitve podpirala, zavrnila resolucijo evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmih.

SDS je tako že drugič letos na tak neposrečen način” prispevala k ugledu Slovenije”. To je storila že  junija, ko je  Pahorjeve ne preveč pozitivne besede o Madžarski vladi prenesla našim vzhodnim sosedom in s tem zagotovo zapletla delovanje slovenske zunanje politike. Koristilo to zagotovo ni.

Resnici na ljubo je za časa Janševe vlade v Evropo šla Peticija zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, s katerim je 571 podpisanih Janeza Janšo obtoževalo omejevanje novinarske svobode. Ampak v tem primeru gre za politično stranko, ne za novinarje, ki skušajo tujce prepričati, da se v Sloveniji ponovno dviguje komunizem. Kar je milo rečeno smešno, saj komunistov ni nihče videl že zadnjih dvajset let. Vse kar je, so nenehne obtožbe, dvajset let po koncu komunistične dobe, da se ta nekako, na pol podtalno, ohranja skozi levo stran političnega prostora in je hkrati kriva za vse slabo v državi.  Seveda to ni res, ampak se je slovenska družba močno spremenila, prav tako pa so se nasledniki komunistov preoblikovali v nove politične sile, ki bolj ali manj posrečeno delujejo casino online še danes. Ne moremo reči, da je tranzicija povsem uspela, a vsekakor smo končali z vsaj za silo skrpano socialno demokracijo in liberalizmom, kar je nekaj, kar poznajo tudi drugod po Evropi. Na žalost je za nekatere na desnici vsaka socialna demokracija že komunizem in vsak liberalizem vodi v potop, ampak to je daleč od resnice.

Seveda nihče v Evropi te komunistične pošasti, ki da se ponovno dviguje v Sloveniji, ne bo jemal pretirano resno, sploh pa ne bo to vplivalo na odnose recimo z Nemčijo.  Ne kaže pa to nenehno klicanje duhov preteklosti na nič dobrega, ker zamegljuje pogled na politični prostor, saj ljudje vidijo samo komuniste in domobrance in se še vedno preveč obremenjujejo z dogodki med in po drugi svetovni vojni, ko bi morali razmišljati širše. Nič čudnega, da se potem obsedenost s Titom, partizani, komunističnim režimom, povojnimi poboji in boleča delitev naroda na dva pola, nadaljuje.  V takšni atmosferi se srca na obeh strani utrjujejo in ni več pripravljenosti na dogovore preko prepada, ki že ločuje levico in desnico, kar spet ni dobro za Slovenijo.

SDS bi se lahko izognila temu kotu napada na svoje nasprotnike. Bog ve, da imajo toliko šibkih točk, da to res ni težko.