Pred dnevom odločitve

Vse bi moralo biti jasno. Jutri bi moral priti konec podpori Pahorjevi vladi, oziroma bi se naj začel proces, ki bi naj pripeljal do predčasnih volitev. V Državnem zboru namreč nima več dovolj podpore in ne bi smela preživeti glasovanja o zaupnici. To, kar se je napovedovalo že mesece, vsaj od poloma na super referendumskem dnevu,  bi naj svoj vrhunec doživelo jutri.

Slovenski politični sistem se je izkazal za neverjetno stabilnega, saj niti padec podpore vladi na rekordno nizko raven, niti razpad koalicije, niti manjšinjska vlada, niso predsednika vlade prisilili k odhodu. Morebiti je to samo posledica želje poslancev, da obdržijo svoje stolčke. Navsezadnje bodo nove volitve temeljito premešale politično sliko in mnogi bodo izgubili svoje službe. To bi lahko tudi bil razlog, da se nekateri poslanci jutri ne bodo pojavili na glasovanju. Pahor ima na svoji strani SD in LDS, poslanci DeSUS-a se pa lahko upravičeno sprašujejo, ali so jim volitve v interesu, glede na to, da podpora njihovi stranki že nekaj mesecev pada. Še bolj poslanci Zaresa, ki se mu bržkone ne bo uspelo spet prebiti v Državni zbor. SNS je po drugi strani skrivnostna, tako da ne vemo, kako se bodo odločili njihovi poslanci.

Malo je možnosti, da bi Pahor padel in da bi potem namesto njega prišel drugi mandatar, sploh, ker v SD-ju temu tako nasprotujejo. .  Zakaj ne bi. Drugega človeka sami očitno nimajo (niti ga nima kdo drug), na predčasnih volitvah pa se bodo, kljub porazu, znašli kot prevladujoča stranka politične levice. Tako namreč kažejo ankete. Zanimivo, da bo Pahor svojo SD pripeljal celo do neke vrste zmage v porazu, saj bo lahko računal, da po volitvah  Zaresa ne bo več, tako LDS in Desus pa bosta oslabljena.

Seveda se govori o novih strankah, ampak do zdaj nismo videli nič zanimivega. Prej kaže na apatijo volilnega telesa, na katerega ta del politike računa. Manca Košir pač ni nekdo, ki bi lahko mobiliziral množice, Jankovića ali Potočnika pa ne bo. Še več, zelo veliko možnosti je, da bodo vse stranke, ki so tvorile koalicijo, v predvolilni boj šle  s starimi predsedniki, da jih bodo predstavljali Pahor, Kresalova, Golobič in Erjavec. No, na drugi strani bo Janša. Toliko o novih obrazih.

Slovenska politika je res neverjetno stabilna, skorajda nespremenljiva. Veliko je govora o novem, a pred očmi se nam vrtijo vedno eni in isti ljudje, ki nas razdvajajo na enih in istih vprašanjih.

Videli bomo, ali bomo jutri doživeli poraz te vlade. Bil bi že čas za spremembe.