Spustite pse vojne

Zoran Janković vstopa v predvolilno tekmo. Ne, recimo temu raje v predvolilno vojno, kajti to utegne biti zelo grdo. Na eni strani Janševa SDS, ki računa na svoje zveste odstotke in skorajda že sveto verjame v zmago, morebiti celo zmago 50 , na drugi strani strašno razbita druščina strank in gibanj, ki bodo skušale mobilizirati čim več še neodločenih volivcev.

Če sem pred kakšnim tednom še bil prepričan, da je zmaga SDS-a gotova in da moramo razmišljati v smeri povolilnih koalicij, od katerih bi kljub drugačnemu zatrjevanju ena lahko bila tudi velika med SDS-om in SD-jem, prihod ljubljanskega župana naznanja nek novi moment v igri. V tem trenutku je še nemogoče napovedovati, kako se bo predvolilna kampanja razvila, jasno pa je, da ima Janković kar močno podporo elit, če k njemu hodijo bivši predsednik republike Kučan pa Stanovnik, Bučar in Mencinger.

Počakati bo treba na javnomnenjske ankete, kar smo pa videli do zdaj, kaže na to, da bo Janković prehitel SD, čeprav do zdaj meritve njegovi listi online casino niso bile ravno možne, saj je dejansko še niti ni. Prav zato bo ljubljanski župan tarča ne le SDS-a, ampak tudi SD-ja in morebiti še koga drugega, saj lahko iz parlamenta spravi tiste stranke, ki nimajo ravno velike podpore, Zares in LDS na primer, ima pa tudi potencial, da SDS-u tik pred zdajci ukrade zmago.

Bolj kot, to, da bi Zoran Janković pometel s konkurenco in na koncu slavil kot nesporni zmagovalec, je možno, da bo mobiliziral ravno dovolj tistih volivcev, ki so do zdaj nameravali ostati doma in ki so pred tremi leti svoj glas dali eni izmed strank trojčka in bo SDS-u zmago zbil na kakšnih 35%. To bi pomenilo, da bi se SDS znašla v situaciji, ko bi krvavo potrebovala zaveznike. Še več, bila bi možna tudi nasprotna koalicija pa čeprav bi vse ostale stranke dobile precej manj. Morebiti je napoved Gregorja Viranta, da tudi sam gre na volitve, mogoče razumeti v tem kontekstu iskanja zaveznikov za SDS, čeprav je mogoče tudi, da se je ta odločil poskusiti svojo srečo in izstopiti iz sence velikega voditelja desnice. Če drži slednje, potem naj se kar pripravi na brutalen napad njegovih dovčerajšnjih zaveznikov.

Kar me skrbi pri vsem tem je, da bo s Pahorjevim zatonom predvolilna kampanja zelo ostra, brezkompromisna, brutalna in nizkotna in da bomo na koncu povrhu vseeno končali s celim morjem strank v DZ, zaradi česar se bo tudi po volitvah predsednik vlade moral prilagajati številnim zaveznikom, ki ga bodo podobno, kot so v preteklih treh letih Pahorja, skušali na vsakem koraku pretentati in zadovoljiti svoje lastne interese. Torej, veliko metanja blata in razpihovanja sovraštva za nič.