Kakšna je pravzaprav Virantova igra

Ko je Gregor Virant nenadoma najavil svojo udeležbo na predčasnih volitvah, je dodobra razburkal politično sceno. Hkrati je tudi sprožil razpravo o tem, kaj je v resnici v ozadju njegove odločitve? Nekateri so prepričani, da gre za dogovor med Janšo in Virantom, saj bi slednji lahko pobral tiste še neopredeljene volivce, ki jih Janša ne more doseči. SDS bi s takšnim zaveznikom lahko dosegla večino in sestavila vlado. Drugi so nasprotno prepričani, da je Virant Janšo izdal in da je trojanski konj levice, ki je ob tej pozni uri prišel zadati hud udarec.

Ne moremo vedeti, kakšna je resnica, a to ne pomeni, da se ne moremo poigrati  z ugibanjem. Menim, da imajo delno prav oboji.

Gregor Virant je dal vedeti, s kom bi se rad povezal po volitvah. Jasno je, da si želi sorodno koalicijo in to je možno samo s SDS. O tem ni nekega dvoma. Je potem čudno, če se je v nekem trenutku odločil, da je napočil čas, da se tudi sam vrže v boj? Niti ne. Vendar je jasno, da niti Virant ni mogel biti tako naiven, da ne bi vedel, da to Janezu Janši ne bo ravno všeč. Namreč, v preteklih letih smo lahko videli, kako se gradi SDS in kako ni zaželeno nobeno drugačno mnenje pa četudi gre za zaveznika. V SDS-u kot da na glas sporočajo, da si ali z njimi, ali pa proti njim. Da bi nekdo le delno podpiral njihove predloge, delno pa imel povsem neodvisno mnenje, kot da ni možno. Zato je razumljivo, da je Virant moral, tudi če se je odločil že prej, svoje namene skrivati. Sicer bi se že prej začela gonja proti njemu.

Največji problem, ki ga Janez Janša v tem trenutku ima, je njegov značaj. Če je res, in v to nbso online casino reviews verjamem, da se je Virant hotel opravičiti, a mu veliki vodja desnice te možnosti ni dal, to kaže na veliko zamerljivost. Namesto, da bi sklenil premirje in se sprijaznil, da bo za zmago potreboval močnega zaveznika, s katerim bo kasneje moral sodelovati v vladi, se zdi da nam je namenjena še vojna na politični desnici. In prav ta vojna utegne na koncu SDS-u najbolj škoditi. Namreč, če je Virant v tem trenutku pripravljen z njimi združiti moči, je veliko vprašanje, kako se bo počutil po tednih neusmiljenih napadov nase. Ne smemo pozabiti, da so politiki samo ljudje in da znajo zameriti. Vsak človek ima neko mejo, po kateri ni več odprt za racionalne argumente in postane maščevalen.  Beseda da besedo, vsak napad izove nekjo reakcijo in krog sovraštva se še enkrat zavrti. Tako bi se lahko zgodilo, da bi na koncu ta nova sila na desnici, sklenila sporazum prav s tistimi, za katere se Virantovi kritiki iz SDS-a bojijo, da  bo, ker da gre za zaroto nasprotnih sil. Ampak to bi se potem zgodilo zaradi njihovih dejanj, zaradi njihovih besed in gonje, ki že zdaj dosega prav groteskne razsežnosti.

Na koncu bi Virant res lahko postal izdajalec. Ker bi ga v to prisilili. Pa čeprav je na volitve šel z namenom biti dober zaveznik.