Čas velikih sprememb

Nekaj tednov nazaj se je bilo še mogoče spraševati, ali bo po volitvah prišlo do velike koalicije SDS – SD, zdaj pa  bi kdo utegnil celo razmišljati o  koaliciji med Jankovićem in Virantom. Vsaj po rezultatih Delove javnomnenjske ankete. Neverjetno, kako hitro se je ves politični prostor spremenil.

Anketa Dela je Jankovićevi listi namerila celo večjo podporo kot Janševi SDS, Virant pa se je uvrstil na tretje mesto. Zdaj se bo oglasil kdo, ki bo trdil, da gre le za manipulacijo, a vprašati bi se morali, zakaj so vse te pretekle mesece taisti ljudje bili bolj pripravljeni verjeti raznoraznim anketam. Seveda, ker so jim kazale rezultat, ki so si ga želeli.

Če si pobliže pogledamo rezultate, Jankovićeva lista bi dobila 19,4%, Janševa SDS 19,3 %, Virantova lista 6%. Stranke bivše koalicije sledijo nbso online casino reviews tam na meji parlamentarnega praga in vse kaže, da se njihovo volilno telo seli k Jankoviću. Bolj se bo zdelo, da lahko doživijo neuspeh, bolj se bo njihovo volilno telo spraševalo, ali je sploh modro svoj glas podariti njim in ne komu, ki ima možnosti za uspeh. Kaže to tudi na to, da so ljudje dobili to, kar so želeli, prelom s strankami, ki so obvladovale politični prostor, torej  dve listi in še tretjo stranko, Stranko za trajnostni razvoj, za katere verjamejo, da jim lahko ponudijo nekaj novega. Očitno je tudi, da še enkrat ne bodo toliko pomembni programi, ampak ljudje. Oziroma, voditelji. Moramo si pač priznati, da v Sloveniji volilno telo pogosto izbira med voditelji političnih strank, vse drugo je drugotnega pomena. Tako so na tehtnici Janković, Janša, Virant, Pahor, Erjavec, Jelinčič, Kresalova, in tako dalje. Vsak od njih predstavlja neko politiko, ki jo ljudje podpirajo ali pa ne.

Do volitev je še nekaj časa, anket bo še kar nekaj. Je pa jasno, da je še vse odprto. Zdaj je odprt lov na še neodločene volivce. Tisti, ki bo najbolj uspešen pri tem, bo tudi največ pridobil. Mimogrede, v parlamentu bi lahko imeli celo devet strank. Glede na to, da se bo tisti delež neopredeljenih še porazdelil in da jih kar devet presega tri odstotke podpore, je to povsem možno. In to brez Zaresa in LDS.