Priprave na novo vojno – ker to svet res potrebuje

Ne moremo vedeti, koliko teže je v poročilih o pripravah na napade na iranske jedrske cilje. Že kar nekaj let ta grožnja napadov visi v zraku in poročil o pripravah, celo poletih izraelskih letal, ki da nad Sredozemljem vadijo napad, oporišč v iraškem Kurdistanu in v Gruziji, pogodbe, da Saudijci izraelska leta pustijo čez svoje ozemlje, je bilo veliko. Zgodilo se ni nič pa čeprav je opozoril, da je Iran tri leta, leto, pol leta pred sposobnostjo izdelavo jedrske bombe in se čas, kakor je pred kratkim povedal izraelski predsednik Šimon Perez, izteka, bilo vse polno.

Kar je razumljivo. ZDA so bile dolga leta vpletene v dve vojni, v Iraku in Afganistanu, kar jim ni omogočalo res velikih operacij še v državi na sredi. Zdaj se število njihovih čet v Iraku radikalno zmanjšuje, čeprav so še vedno tam. Tudi posredovanje proti Libiji je bilo uspešno in poceni, v primerjavi s kopenskimi posredovanji v Iraku in Afganistanu. Prav zato se je bati, da bi ameriški predsednik res utegnil ukazati napad. Ker, Izraelci sami vedo, da niso sposobni resno prizadeti iranskega jedrskega programa. Zato potrebujejo zaveznike in to so seveda Britanci in Američani. Ti imajo skupaj dovolj sil, da v vojno lahko gredo. Vse te grožnje, ki se jih gredo izraelski politiki, služijo tudi temu, da svoje zaveznike silijo online casino v akcijo.

A pravo vprašanje je, kaj se zgodi dan pozneje. Gotovo, Iran ni sposoben braniti svojega zračnega prostora, njihovi nasprotniki pa lahko po mili volji bombardirajo cilje na tleh. Pa potem? Kdaj se ta vojna konča? Spremembe režima, podobno kot v Libiji, skoraj zagotovo ne more biti. Kopensko posredovanje bi bila klavnica. Še več, Iran poseduje kar nekaj orožij, s katerimi lahko škodi svojim sovražnikom. V hormuški ožini lahko začne napadati tankerje. Pomislite, kakšna bo potem cena nafte. Z raketami lahko napada cilje vse do Izraela. Njihovi zavezniki v sosednjih državah, sploh Hezbolah, lahko izvedejo teroristične operacije. V Afganistan in Irak lahko najdejo pot iranske posebne enote. Žalostno, če se v vojno vmeša NATO, lahko iranski sovražniki postanejo tudi slovenski vojaki v Afganistanu. Če ne drugega, lahko Iran Talibanom priskrbi boljše orožje in s tem tujim silam v državi povzroči obilo preglavic.

Svet v tem trenutku ne potrebuje nove vojne, če sploh kadarkoli potrebuje kakšno vojno. Upajmo, da bodo na koncu prevladale trezne glave. Navsezadnje, kakšnih dokazov, da Iran res razvija jedrsko orožje ni, denar pa je gotovo bolje porabiti za kakšne prepotrebne investicije doma, kot za bombardiranje. Če ne za drugo, je bolj pametno kot zapravljati denar za vojne, poskrbeti, da bodo proračunski primanjkljaji manjši, sploh pa da zaradi ubijanja na drugem koncu sveta ne bo treba zategovati pasov.

Razen, in to si niti ne upam prav pomisliti, če bi rad kdo morebitni povratek hude globalne gospodarske krize prekril z veliko vojno in s tem zamotil vedno bolj nezadovoljno javnost.