Na nož

Poznate tisto šalo, da je Janez Janša srečen, da v opoziciji nima SDS-a? No, ima Pahorja, zaradi česar je lahko zadovoljen, a ima tudi Jankovića. In potem, opozicija je lahko tudi zunaj zidov parlamenta, v medijih in kar je še bolj pomembno, pri sindikatih.

Verjetno se večina Slovencev strinja, da je nekaj treba narediti, da se državo izvleče iz blata in da bomo lahko enkrat v prihodnosti bolje živeli. Le majhen problem je tukaj, da se nihče ničemur ne bi rad odrekel. Dobro, delavec zaposlen v zasebnem sektorju bi rad videl, da sekajo po birokratih, javni uslužbenec bi rad videl nižanje stroškov za socialne transferje ali manj sredstev za kakšno drugo službo, le ne svojo, delodajalec bi znižal minimalno plačo, ali bi si nižal davke, revež bi z višjimi davki obremenil bogatejše in tako dalje. Na koncu pridemo  do tega, da nam kaže na prepir. Velik prepir. Boj vseh proti vsem. V takšno godljo  prihaja Janševa vlada.

Nekateri bi rekli, da mora zdaj slovenska politika stopiti skupaj, da ni na mestu metanje polen pod noge in da le tako lahko skozi spravi nekaj bolečih krčenj. Pustimo ob strani, da se marsikdo ne bi strinjal, da je brezglavo varčevanje res pot naprej in ostanimo ujetniki razmišljanja, da je le tako možna pot naprej in navzgor.

Da bo res prišlo do premirja in bo Janez Janša lahko mirno speljal vse, kar si je zamislil, je bolj malo verjetno. Namreč, če odmislimo jezo velikega dela prebivalstva, ki bo ob vsakršni malo bolj boleči reformi online slots ali rezanju proračunskih odhodkov to še kako čutilo, je slovenska politika v preteklih letih dokazala, da ji je večinoma bolj mar zato, kako se polastiti oblasti, kot kako svojim nasprotnikom pomagati, da bodo bolj uspešni. Spomnimo se le opozicijske SDS, ki je pomagala rušiti pokojninsko reformo in še očitno zdaj živi v iluziji, da lahko s tem čaka do leta 2015.  Zamere so globoko in pričakujemo lahko, da bo koalicija petih strank ves čas tarča raznoraznih napadov, tako v DZ, kot tudi v medijih, sploh tistih, ki se bolj ali manj odkrito spogledujejo z eno polovico slovenskih politčnih pljuč. Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako resno, a ne bi bilo zanimivo, če bi se zdaj Janševa koalicija opotekala skozi svoj mandat, žrtev notranjih konfliktov, medtem ko bi opozicija pozivala k predčasnim volitvam, ki da edine lahko rešijo razmere v Sloveniji? Nekaj, kar se nam lahko zgodi.

Sam se ne strinjam s takšnim ravnanjem. Kar se opozicije tiče, je jasno, da bo strankam vladajoče koalicije podpora začela hitro padati, enkrat ko bodo ukrepi začeli boleti. Ni potrebno še bolj zagreniti ozračja in preprečevati, da se stori kaj dobrega.  Vem, da je SDS kot opozicija delovala izrazito destruktivno, v stilu, slabše gre državi, bolje za nas, bomo potem lažje zmagali. Ampak če bo slovenska politika še malo delovala na tak način, bomo na koncu bankrotirali in ne vem, kdo bo od tega imel kakšne koristi. Zato je bolje, da se Pozitivna Slovenija in SD pri ključnih projektih prihajajoče Janševe vlade odločita dati svojo podporo, s čimer bo vsaj malo odvzeta moč gnevu javnega mnenja, ki bo skoraj zagotovo prišel.

Vem, takšne želje so naivne. Že zdaj se rišejo fronte v boju proti Janševi vladavini, tista s kulturnim ministrstvom je bržkone še  najmanj huda. Prej kot slej se bo začelo tudi hujše obstreljevanje iz medijev, ki bodo vsako odločitev sprejeli na nož. Na nož bodo šli tudi sindikati. Glede na to, da je Janša pred leti v strahu pred sindikati že popustil pri enotni davčni stopnji, je vprašanje, kaj bo storil zdaj. Lahko da bo žrtvoval finančnega ministra Šušteršiča, za katerega ne dvomim, da resno misli, kar govori. In ker resno misli, kar govori, bo tudi zelo osovražena oseba. Namreč, ko bo udaril po mizi in rekel, da denarja ne da, bo izpadel kot grešni kozel. Da, finančni minister je v teh časih zagotovo najbolj pomembna oseba v vladi in hkrati nekdo, za katerega se lahko skrije tudi predsednik vlade.

Category: Slovenija
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.
7 Responses
 1. klotilda says:

  Sašo, Slovenci se še za barvo državnih dresov športnikov, ki nas predstavljajo v različnih športih ne moremo zmenit, se bomo pa pri reformah, ki naj zdaj enega , zdaj drugega udari po žepu (samo, da mene ne). Dokler ne pademo popolnoma v poden že ne.

 2. Zmrda says:

  Khm…se strinjam z vsem razen z brezglavim varčevanjem. Kar imamo sedaj je brezglavo zadolževanje in nasprotje od tega ni brezglavo varčevanje ampak normalno stanje, ko porabiš toliko kot “zaslužiš”. To, da vsako leto porabiš 2mia več kot imaš prihodkov NI normalno stanje.

 3. Rak says:

  Če ne zdaj, kdaj? Mora boleti, sicer se bomo še kar naprej igrali kavbojce in indijance. Enkrat je tudi sindikatom treba reči “ne”. Prej bodo delavci in uradniki to spoznali, prej bomo “ozdraveli” in prej bo spet “boljše”. A pri udejanjanju ukrepov je potrebna resnost namena in “prava” mera modrosti, ki pa ni dana vsakemu politiku. Upam, da se z novo vlado trendi končno premaknejo navzgor.

 4. SLOKurnik says:

  O vsaki reformi in stiskanju pasov tistih, ki te krize (ki je v resnici sploh ni, je izmišljena) sploh niso povzročili je brez veze govoričiti.
  Dokler ne bodo polovljeni, obsojeni in razlaščeni tajkuni! Ko bo storjeno to se pa lahko mirno pogovarja tudi o reformah.
  Prej pa malo morgen. Do you understand Jajo in vsi drugi?

 5. APM says:

  Po podatkih DURS je bilo v lanskem letu iz Slovenije izvoženo 1,5mrd €. Od tega je bilo poslano na pranje vsaj 75%. Torej uvesti ustrezne pralnice doma, pa bo nekako šlo. Zoki je javno priznal, da se ne spozna na pralni stroj, takoj ga dati v pranje, a bo že nekaj padlo, potem pa po vrsti in milijarda bo ostala v Sloveniji,pralci in preice pa za rešetkami.
  Najlucidnejši se tega zavedajo, zato ni čudno, da namesto pralnih strojev brusijo nože.

 6. Although you can’t notice your adversaries when enjoying online doesn’t suggest
  that you cannot reap the benefits of informs.

 7. Winona says:

  It is providing the advancement and offering endless adventures to its players.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>