Zarota sindikatov in stricev iz ozadja

…da z oblasti preženejo Janševo vlado.

Da, tudi takšne teorije zarote se najdejo, čeprav so pod Pahorjevo vlado sindikati  pomagali k predčasnim volitvam in so se tudi tedaj, pač na drugi strani politične ločnice, spraševali, ali niso v nekakšni navezavi z Janšo. Odločiti se je treba, na kateri strani sploh so sindikati, kaj hočejo.

Jasno je, da ščitijo svoje interese, ki izhajajo iz interesov zaposlenih, bodisi v javnem, bodisi v zasebnem sektorju, ki jih zastopajo. Pri tem je dokaj nepomembno, kakšne politične barve je vlada. Če jim rdeča vlada zagrozi z nižanjem plač se bodo uprli, kakor se bodo tudi uprli, če bo vlada črna ali modra.  Vse kar je tukaj res, je da imajo določene politične stranke več skupnega s sindikati, kot druge, kakor imajo druge politične stranke več skupnega z  delodajalci v zasebnem sektorju, kmeti, majhnimi obrtniki, prebivalci mest, podeželja itd… Odvisno od volilne baze. Nekatere politične stranke so tako bolj nagnjene k temu, da uresničujejo interese sindikatov, toda ni ravno videti, da bi v tem trenutku imeli politično stranko, ki bi to nameravala početi. Po logiki bi to najprej počeli socialni demokrati, a s predsednikom, kakršnega imajo, tega res ne gre pričakovati.

Ob tej teoriji zarote, da sindikati najprej rušijo vlado, šele potem se ukvarjajo s tem, kar je na mizi med pogajanji, se moramo vprašati, kdo pa bi naj prevzel oblast, če Janševa vlada pade? Pahorjevi socialni demokrati, kjer je njihov predsednik bolj kot ne pripravljen podpirati ali celo udejanjati podobne ukrepe, kakršne ponuja vlada in se mu lahko zgodi, da čez nekaj mesecev ne bo več predsednik stranke? Pozitivna Slovenija, katere predsednik se je umaknil nazaj na mesto župana? Kdo drug?  Ne, kar ta vlada ima, je prednost, da nima prave alternative, da recimo Janković ne sedi v DZ in vsak dan poziva k predčasnim volitvam. Da si le teh očitno nihče ne želi in jih zato tudi ne bo. Vsaj zdaj še ne. Alternativa je namreč v krizi in se mora šele dobro vzpostaviti. Alternativa je neka politična stranka, ki bo tudi v politični areni, v DZ in če prevzame oblast, v vladi lahko uresničevala interese sindikatov. Šele tedaj bomo lahko govorili, da je v interesu sindikatov, da z oblasti odstrani eno politično opcijo in jo nadomesti z drugo. Kakor je stanje zdaj, te povezave ni in gre le za prazen strah tistih, ki se bojijo za svojo oblast in povsod vidijo sovražnike, sploh enega palčka.

Prav zato bo vlada, kljub bolj ali manj močnemu nasprotovanju, svoje ukrepe lahko izvedla. Stavke, kakor sem tukaj že pisal, niso rešitev, kakor niti v Grčiji niso v vseh teh letih za milimeter premaknile politične elite.   Bo pa morebiti vmes še vroče, a to ne zato, ker bi naj nekdo iz ozadja v boj pošiljal svoje podložnike, ampak zato, ker vsakogar boli, ko mu nižajo plačo. Odstranite vse voditelje sindikatov in na površje lahko priplavajo še bolj radikalni ljudje.