Veliki met Alenke Bratušek

Besede Janeza Janše po razglasitvi rezultatov predčasnih volitev jeseni 2011, ko je dejal, da bo razdrobljenost političnih strank bržkone privedla do novih predčasnih volitev, so se izkazale za preroške.  A temu ni toliko kriva koalicija sestavljena iz petih političnih strank,  kot sam Janez Janša.  Pri razpadanju koalicije in iskanju alternative je najbolj pomembno vedeti to, da bi koalicija lahko z lahkoto obstala, če bi Janez Janša po poročilu Komisije za preprečevanje korupcije odstopil, zapustil stranko in mesto prepustil kolegu iz SDS-a.

Razen imena predsednika vlade, se ne bi  spremenilo nič.

A zaverovanost v svoje kvalitete in politična stranka, ki svojega voditelja slavi skorajda po božje, so pripeljale do razpada in obrata, ki  kaže na skorajšnji prihod prve predsednice vlade.  Alenki Bratušek je uspel veliki met, saj ji je vzpon na slovenski politični Olimp uspel kljub temu, da ima njena stranka iste težave, kot SDS, torej politika, ki mu očitajo korupcijo in kljub temu, da  ankete javnega mnenja kažejo porazno sliko, medtem ko politični stranki, ki ji je poglavitna konkurenca na istem političnem polu, kažejo odlično in je s tem v njihovem interesu, da se predčasne volitve zgodijo čim hitreje, še preden bi protestno gibanje uspelo naplaviti kakšno novo stranko, ki bi jim odzvemala glasove. SD, bi lahko rekli,  je s podporo Alenki Bratušek naredila napako, saj je izpustila iniciativo. Ampak potem, saj so tudi do zdaj Socialni demokrati ves čas le čakali na napake drugih in s tem pridobivali.

Vprašanje, če bodo uspeli svojo visoko podporo obdržati v koaliciji s PS, DL in DeSUS-om, kajti tukaj gre za nestabilno zmes, v kateri se bo ena stran morala odreči pomembnim delom svojega programa, kar napoveduje vsaj nekaj prerekanja. To lahko vidimo v zahtevah SD, da dozdajšnji minister za finance, Janez Šušteršič, tega mesta nikakor več ne zaseda in v vseh razlikah v pogledih na potrebno usmeritev države med SD in PS na eni strani  in DL na drugi. Če je koalicija med SD in PS in tudi DeSUS naravna, je DL tukaj tujek, ki ima mnogo bolj ekonomsko liberalen program in trdno vero v  reševanje gospodarske in dolžniške krize z s krčenjem proračunskih izdatkov.  Če recimo na strani SD in PS dozdajšnje delo vlade ocenjujejo za napačno in neuspešno, ga v DL niti ne, ampak si varčevanje, ki je doletelo javni sektor, štejejo v uspeh in bi po tej poti radi stopali še naprej.

Ne le SD, tudi DL v koaliciji s PS stopa na nevarno pot, saj lahko med svojim volilnim telesom zelo hitro izpade kot prodana stranka, kot stranka, ki je zavoljo oblasti pripravljena odstopati od svojega programa. Konflikt je tukaj že programiran in nekdo bo moral popustiti. Recept za razpad tudi te koalicije torej in s tem recept za zbijanje podpore v javnosti članom koalicije. Da ne govorimo o tem, da se poslanci PS do zdaj še niso odkrito odrekli Zoranju Jankoviću.

Prav zato je toliko bolj nujno, da je ta vlada od začetka zastavljena kot prehodna do predčasnih volitev. Že tako se bo težko dogovoriti o tistih skupnih projektih, ki bi jih naj uresničili. Za Alenko Bratušek, kot predsednico vlade in kot predsednico stranke PS, bo v tem času najbolj pomembno omejiti pričakovanja, se predstaviti za začasno predsednico vlade, dobro speljati nekaj ključnih projektov in jih dobro prodati javnosti, okrepiti podporo svoji stranki in s tem preprečiti propad na naslednjih volitvah. Razen ohranjanja koalicije pri življenju, bo morala dovolj pozornosti usmeriti tudi na morebitno novo konkurenco, ki bi se utegnila pojaviti iz protestnega gibanja. Dejstvo je, da se gospodarske razmere v državi  v prihodnjem letu ne bodo radikalno spremenile, torej bodo ostale podobno slabe in bo to še napajalo nezadovoljstvo med državljani. Minus za protestno gibanje seveda bo, da bo odstranjen politik, ki jih najbolj mobilizira na trge in ulice, torej Janez Janša, pokaže pa se lahko tudi, da so nekateri mediji do zdaj igrali dvolično vlogo in bodo v prihodnje, ko na oblasti ne bo več velikega sovražnika, manj pripravljeni posvečati pozornost protestom. Tudi marsikateri politično motiviran protestnik, ki je ves čas navijal za padec te vlade in za prihod njegovih, bo odpadel. Posledica bi lahko bila povečana apatija med državljani.

Alenka Bratušek ima prvovrstno priložnost, da postane politična prvokategornica. Da bi ji uspel ta veliki met, bo potrebovala veliko poguma, nekaj sreče, v stranki pa bo morala storiti vse, da bo PS postala njena stranka in se Zoran Janković ne bo mogel več vrniti na zadnja vrata, ali da bi se pojavil škodljiv vtis, da je le lutka v rokah zakulisnega gospodarja. Po drugi strani je veliko možnosti tudi za njen politični propad.