Robotizacija vojne

Nedavna ameriška študija je napovedala, da bo čez nekaj desetletij bojišče polno avtomatiziranih strojev. Vojne bodo postajale vse bolj domena robotov, od brezpilotnih letal do kopenskih vozil in še teh ne bodo od daleč vodili ljudje, ampak bodo delovala samostojno. S tem bo mnogo manj žrtev med vojaki, mislimo pa si lahko, kako zelo se bo povečala moč tistih, ki bodo bedeli nad takšnim vojaškim strojem in se jim ne bo več treba pretirano ozirati nad človeškim faktorjem.

Že zdaj so vidni veliki premiki na tem področju. Brezpilotna letala, ki jih vodijo na tisoče kilometrov oddaljeni piloti, lahko zbirajo podatke ali napadajo cilje na tleh. Nov ruski tank T 14 Armata je zgrajen tako, da bi lahko v prihodnosti človeško posadko popolnoma nadomestili in bi tako postal samostojno orožje. Glede na to, da se pospešeno dela na uporabnih vozilih, ki ne potrebujo voznika, bodo tudi oborožene sile razmišljale o transportnih vozilih, ki bodo tovor dobavljala brez vojakov za volanom, kasneje pa tudi o helikopterjih in letalih. Celo najsodobnejši del vsakih oboroženih sil, bojno letalo, bi lahko čez nekaj desetletij postalo brezpilotno. V resnici smo na začetku oboroževalne tekme, ko si na tem področju večje sile skušajo nad nasprotniki pridobiti prednost. Sicer gre za leta in leta razvoja, toda če bo šlo tako naprej, bo podoba oboroženih sil že zelo kmalu povsem spremenjena.

Če vam zdaj gredo po glavi podobe iz Terminatorja ali Galactice, je to povsem razumljivo. Težava le, da je ta razvoj zelo težko ustaviti, saj bi ga morali ustaviti vsi. Če bi ga ustavili le eni, drugi pa ne, bi prvi namreč kmalu bili v podrejenem položaju, tega pa si nihče ne more privoščiti. Sploh velike sile ne.

Tako bo bržkone odprto pismo tisoč strokovnjakov s področja robotike, v katerem so posvarili pred oboroževalno tekmo na področju vojaške umetne inteligence, naletelo na gluha ušesa. Pismo, ki so ga predstavili na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v Buenos Airesu, so med drugim podpisali Stephen Hawking, Elon Musk in Steve Wozniak. V njem so zapisali, da je ‘tehnologija umetne inteligence dosegla točko, ko je uporaba avtonomnih oborožitvenih sistemov – praktično če ne legalno – izvedljiva v nekaj letih, ne desetletjih, pri čemer je tveganje veliko: avtonomni oborožitveni sistemi so bil opisani kot tretja revolucija v vojskovanju, po smodniku in jedrskem orožju.’

Musk in Hawking sta posvarila, da je ‘umetna inteligenda naša največja grožnja’  in bi njen razvoj ‘lahko pomenil konec človeštva.’

Kot že zapisano, to oboroževalno tekmo bo težko preprečiti, razvoj samostojnih strojev, ki bodo opravljali številna dela pa se bo tako ali tako nadaljeval tudi v civilnem sektorju. Pojavilo se bo tudi upanje, da bi nadomeščanje vojakov s stroji lahko pripomoglo k bolj humanim vojnam, vendar je tudi to prazno upanje, saj bo vse odvisno od tistega, ki bo orožje nadzoroval. Še več, kakor nam kaže uporaba brezpilotnih letal, je na tak način možno voditi vojne v senci, katerih se domača javnost skorajda ne zaveda, saj domov ne prihajajo trupla padlih vojakov, mediji pa skušajo o napadih čim manj poročati.