V obrambo Donalda Trumpa

Donald Trump je 27. aprila imel govor o zunanji politiki, kakršne pač kandidati za predsednika ZDA imajo. Nič posebnega niso ponavadi. Nekaj kritike predhodnikom in protikandidatom, slikanje bolj ali manj črne podobe ameriške vloge v svetu in obljube o boljšem jutri. Pri tem ni dobro zanemariti mnenja volivcev, ki jih nagovarjaš. Če ti večinsko sovražijo Iran, potem kritiziraš Iran, in tako dalje.

V svojem govoru je Trump poudarjal ameriške interese, obljubil, da bo uničil Islamsko državo, obnovil ameriške oborožene sile, delal na stabilnosti in celo z Rusijo in Kitajsko iskal dogovora. Toda, ker je to govoril Donald Trump, ki ima veliko možnosti, da osvoji republikansko nominacijo in se potem v finišu ameriškega političnega cirkusa za mesto predsednika ZDA pomeri s Hillary Clinton, ga je bilo potrebno takoj napasti in osmešiti. ‘Trump nima pojma, kot ponavadi. Govori na pamet. Živi v fantazijskem svetu. Njegova zunanja politika bi bila katastrofa.’

Trump res velikokrat pretirava. Mar pretirava pri tem, da so ameriške oborožene sile v vedno slabšem stanju? Niti ne. Naivni so tisti, ki mislijo, da 600 milijard $ za ameriške oborožene sile pomeni isto, kot bi jih 600 milijard za ruske ali kitajske. Američani morajo svoje vojake plačati mnogo bolje, kot Rusi in Kitajci. Ti novo opremo tudi dobivajo mnogo ceneje. Povrhu so Američani v preteklosti vodili nekaj norih vojaških pustolovščin, ki so jih stale veliko denarja, da ne govorimo o katastrofi, ki so jih pustile za seboj. Le Libije se spomnimo. Mar ne, Hillary? Povrhu veliko stane imperij vojaških oporišč in ameriško vzdrževanje zavezništev. Da, Trump ima prav, ko pravi, da naj ameriški zavezniki za obrambo namenijo več denarja. Le zakaj bi ZDA morale kriti njihovo obrambo?

Da, ameriške oborožene sile potrebujejo obnovo. Kar pa ne pomeni, da je treba močno povečati izdatke za obrambo. Z malo bolj zmerno, racionalno zunanjo politiko se da veliko narediti. Ampak tega seveda nočemo.

Prav smešno je gledati dobro plačane strokovnjake in komentatorje, ki v svojih zapisih meljejo Trumpa in vsakogar, ki bi želel več stabilnosti v svetu in manj ameriških vojaških posredovanj. Med republikanci je bilo tako tudi, ko je kandidiral Ron Paul. Da bi se ZDA bolj brigale zase in iskale dialoga? Nemogoče! Če bi Bernie Sanders imel kakršnokoli možnosti, da porazi Hillary Clinton, bi tudi njegovi govori o zunanji politiki bili deležni podobnih napadov, kot Trumpovi.

Ne podpiram Donalda Trumpa. Če bi imel možnost voliti na ameriških predsedniških volitvah, zanj ne bi oddal svojega glasu. Ampak, če mi kaj gre na živce, so to dvolični napadi na človeka, za katerega politične elite nočejo, da bi prišel blizu Bele hiše. Podobna norost se širi o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, ki je v glavah nekaterih pisunov kriv za prav vse, kar se slabega zgodi v svetu. ‘Rusija je imperij zla.’ Oprostite, ni. Je čisto navadna velika država, ki se bori za svoje interese in njen predsednik je le malo bolj brihten od večine svetovnih voditeljev. Ne o Rusiji, ne o Putinu, ni treba imeti pretirano idealizirane podobe, ni pa teba ne države in njenega predsednika demonizirati. Prej se je treba vprašati, kakšne interese imajo tisti, ki vsako rusko potezo kritizirajo in v Putinu vidijo novega Stalina. Pošteni ti ljudje niso.

Prav tako niso pošteni tisti, ki pišejo dolge tekste o tem, kakšna nevarnost je Donald Trump in kako neumni so njegovi podporniki. Ponavadi namreč želijo, da bi zmagal pripadnik elit. Ker Jeba Busha in Marca Rubia ni več, ostane le Hillary Clinton. Zato se ne bodo spraševali, kakšno nevarnost za ves svet bi predstavljala vladavina nekdanje državne sekretarke, bodo pa smešili vsak Trumpov nastop. Njegove podpornike bodo imenovali za nasilneže, čeprav so nasilni protestniki, ki hočejo ustaviti njegove nastope. Prišli smo tako daleč, da se omejuje pravico do ljudi do združevanje in se to imenuje za demokratično.

Američani v resnici nimajo prav pametne izbire. Politično gospodarski sistem ostaja trden. Bogati bogatijo, revni ostajajo na mestu, srednji sloj izgublja, imperij se ohranja in niti Turmpova vladavina tega ne bi spremenila, saj je le en človek, ki bi se moral spopasti s sovražnim Senatom in Zastopniškim domom. Zaradi tega ne smemo pozabiti, da gre pri ameriških predsedniških voltivah le za največji resničnostni šov na planetu. Zaradi tega tudi ni treba zaupati medijem, ki Trumpa skušajo čim bolj očrniti. Nekaj, kar pri ameriških volivcih očitno ne deluje.

Kdo ve, mogoče nas čaka celo presenečenje, da bo Trump mnogo nevarnejši protikandidat Hillary Clinton, kot bi razni strokovnjaki to želeli. To bi potrdilo opozorilo, da nikoli ne gre slepo zaupati medijem, saj imajo ti vedno svoje interese. Resnica je redko njihov interes.